zamówienia na maila
sklep@esilver.com.pl

zamówienia telefoniczne
508 146 278 / (18) 354 37 67

zamów telefonicznie: (18) 354 37 67 / 508 146 278
zamów na maila: sklep@esilver.com.pl

» Czy dezynfekcja rąk jest skuteczna bez ich mycia?


Kategorie

Filtrowanie

Stalowy pojemnik na papier toaletowy INTRO

Pojemnik na papier toaletowy STEEL158,42 zł142,64 zł brutto115,97 zł netto

Kieszeniowa suszarka do rąk HP

Suszarka do rąk kieszeniowa 2000 W HP1 690,00 zł1 469,00 zł brutto1 194,31 zł netto

Papier toaletowy w rolkach Tork Advanced biały

Papier toaletowy w rolkach Tork biały2,98 zł2,60 zł brutto2,11 zł netto

Mechaniczny dozownik ręczników K8

Mechaniczny pojemnik ręczników w roli209,10 zł182,04 zł brutto148,00 zł netto

Kieszeniowa suszarka do rąk w kolorze srebrnym

Suszarka do rąk kieszeniowa srebrna 2000 W 1 837,00 zł1 679,44 zł brutto1 365,40 zł netto

Wózek do sprzątania jednowiadrowy z prasą do mopów

Wiadro na kółkach do mycia podłóg z wyciskarką159,00 zł141,68 zł brutto115,19 zł netto

Kontakt

Potrzebujesz pomocy?

Kontakt

  • P.H.U Silver Bartłomiej Srebro
    Wola Łużańska 203
    38-322 Łużna
  • Napisz e-mail:sklep@esilver.com.pl
  • Zadzwoń508 146 278
    514 915 082
    18 354 37 67
  • Godziny pracyOd poniedziałku do piątku 7:00 - 17:00

Czy dezynfekcja rąk jest skuteczna bez ich mycia?

Płyn do rąk lub mydło: co jest bardziej skuteczne?

 
Udowodniono, że dezynfekcja rąk zabija bakterie i wirusy - dowiedz się, dlaczego eksperci nadal zalecają mycie rąk mydłem i wodą. W niektórych branżach i przy prawidłowym stosowaniu badania wykazały, że odkażacze do rąk na bazie alkoholu mogą być tak samo skuteczne jak mycie rąk mydłem i wodą.

Istnieje jednak wiele powodów, dla których środki dezynfekujące do rąk należy stosować tylko wtedy, gdy mydło i woda nie są łatwo dostępne i nie powinny być stosowane jako substytut właściwego mycia rąk, szczególnie przez osoby zajmujące się żywnością.

Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, dlaczego.
 

Mydło i woda są bardziej skuteczne przeciwko niektórym patogenom

Chociaż odkażacze do rąk na bazie alkoholu skutecznie zabijają większość bakterii i wirusów, udowodniono, że mycie rąk mydłem i wodą jest bardziej skuteczne przeciwko niektórym patogenom, takim jak C. difficile i Norovirus. Norowirus, wiodąca przyczyna chorób przenoszonych przez żywność i hospitalizacji, jest najczęściej przenoszony przez żywność skażoną przez osoby zajmujące się przetwarzaniem, bądź jej produkcją, które (świadomie lub nieświadomie) są zarażone wirusem. Osoby zarażone Norovirusem mogą być zakaźne od momentu, w którym zaczynają chorować, do dwóch tygodni po wyzdrowieniu.

Ponieważ środek dezynfekujący do rąk jest mniej skuteczny przeciwko Norowirusowi, właściwe mycie rąk mydłem i wodą ma kluczowe znaczenie dla zapobiegania rozprzestrzenianiu się zakażeń przenoszonych przez żywność.
 

Środki do dezynfekcji rąk mogą nie działać skutecznie na zabrudzone lub tłuste ręce

Udowodniono, że odkażacz do rąk na bazie alkoholu jest skuteczny w warunkach klinicznych, takich jak szpitale i ośrodki opieki, ponieważ ręce pracowników służby zdrowia na ogół nie są wyraźnie zabrudzone ani tłuste. Dane sugerują, że skuteczność środków do dezynfekcji rąk zależy od ilości widocznego brudu lub tłuszczu na rękach, dlatego zaleca się mycie rąk mydłem i wodą, gdy dłonie są silniej zabrudzone, na przykład odpadami spożywczymi lub olejem kuchennym.
 
Środki odkażające do rąk również nie są w stanie usunąć lub dezaktywować szkodliwych chemikaliów, dlatego ważne jest, aby dokładnie umyć ręce po użyciu wielu popularnych chemikaliów do czyszczenia kuchni.
 

Kiedy i jak używać środków do dezynfekcji rąk

W miarę możliwości zaleca się mycie rąk mydłem i wodą, aby usunąć z rąk wszystkie rodzaje patogenów przenoszonych przez żywność. Jeśli jednak nie masz dostępu do wody, użyj odkażacza do rąk na bazie alkoholu, który zawiera co najmniej 60% alkoholu. Zastosuj wystarczającą ilość środka dezynfekującego do rąk, aby zakrył obie dłonie; wetrzyj płyn w dłonie, grzbiety dłoni, między palce i pod paznokcie i pozwól mu całkowicie wyschnąć (około 20 sekund).
 

Mycie rąk i bezpieczeństwo żywności

Dokładne i częste mycie rąk jest jedną z najważniejszych rzeczy, które może zrobić osoba zajmująca się żywnością, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności w miejscu pracy. Każdego roku zatrudnia się cztery miliony Kanadyjczyków; Aby zapobiec chorobom przenoszonym przez żywność i innym zagrożeniom zdrowotnym związanym z żywnością, szkolenia w zakresie bezpieczeństwa żywności są regulowane przez różne poziomy rządu kanadyjskiego.

Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopgold.pl
-->
Do działania sklepu konieczna jest włączona obsługa Javascript oraz Ciasteczek (cookies).