Płyn do rąk lub mydło: co jest bardziej skuteczne?
Udowodniono, że dezynfekcja rąk zabija bakterie i wirusy - dowiedz się, dlaczego eksperci nadal zalecają mycie rąk mydłem i wodą. W niektórych branżach i przy prawidłowym stosowaniu badania wykazały, że odkażacze do rąk na bazie alkoholu mogą być tak samo skuteczne jak mycie rąk mydłem i wodą.
Istnieje jednak wiele powodów, dla których środki dezynfekujące do rąk należy stosować tylko wtedy, gdy mydło i woda nie są łatwo dostępne i nie powinny być stosowane jako substytut właściwego mycia rąk, szczególnie przez osoby zajmujące się żywnością.
Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, dlaczego.
Mydło i woda są bardziej skuteczne przeciwko niektórym patogenom
Chociaż odkażacze do rąk na bazie alkoholu skutecznie zabijają większość bakterii i wirusów, udowodniono, że mycie rąk mydłem i wodą jest bardziej skuteczne przeciwko niektórym patogenom, takim jak C. difficile i Norovirus. Norowirus, wiodąca przyczyna chorób przenoszonych przez żywność i hospitalizacji, jest najczęściej przenoszony przez żywność skażoną przez osoby zajmujące się przetwarzaniem, bądź jej produkcją, które (świadomie lub nieświadomie) są zarażone wirusem. Osoby zarażone Norovirusem mogą być zakaźne od momentu, w którym zaczynają chorować, do dwóch tygodni po wyzdrowieniu.
Ponieważ środek dezynfekujący do rąk jest mniej skuteczny przeciwko Norowirusowi, właściwe
mycie rąk mydłem i wodą ma kluczowe znaczenie dla zapobiegania rozprzestrzenianiu się zakażeń przenoszonych przez żywność.
Środki do dezynfekcji rąk mogą nie działać skutecznie na zabrudzone lub tłuste ręce
Udowodniono, że odkażacz do rąk na bazie alkoholu jest skuteczny w warunkach klinicznych, takich jak szpitale i ośrodki opieki, ponieważ ręce pracowników służby zdrowia na ogół nie są wyraźnie zabrudzone ani tłuste. Dane sugerują, że skuteczność środków do dezynfekcji rąk zależy od ilości widocznego brudu lub tłuszczu na rękach, dlatego zaleca się mycie rąk mydłem i wodą, gdy dłonie są silniej zabrudzone, na przykład odpadami spożywczymi lub olejem kuchennym.
Środki odkażające do rąk również nie są w stanie usunąć lub dezaktywować szkodliwych chemikaliów, dlatego ważne jest, aby dokładnie umyć ręce po użyciu wielu popularnych chemikaliów do czyszczenia kuchni.
Kiedy i jak używać środków do dezynfekcji rąk
W miarę możliwości zaleca się mycie rąk mydłem i wodą, aby usunąć z rąk wszystkie rodzaje patogenów przenoszonych przez żywność. Jeśli jednak nie masz dostępu do wody, użyj odkażacza do rąk na bazie alkoholu, który zawiera co najmniej 60% alkoholu. Zastosuj wystarczającą ilość
środka dezynfekującego do rąk, aby zakrył obie dłonie; wetrzyj płyn w dłonie, grzbiety dłoni, między palce i pod paznokcie i pozwól mu całkowicie wyschnąć (około 20 sekund).
Mycie rąk i bezpieczeństwo żywności
Dokładne i częste mycie rąk jest jedną z najważniejszych rzeczy, które może zrobić osoba zajmująca się żywnością, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności w miejscu pracy. Każdego roku zatrudnia się cztery miliony Kanadyjczyków; Aby zapobiec chorobom przenoszonym przez żywność i innym zagrożeniom zdrowotnym związanym z żywnością, szkolenia w zakresie bezpieczeństwa żywności są regulowane przez różne poziomy rządu kanadyjskiego.
Przejdź do strony głównej