zamówienia na maila
sklep@esilver.com.pl

zamówienia telefoniczne
(18) 354 37 67 / 508 146 278

zamów telefonicznie: (18) 354 37 67 / 508 146 278
zamów na maila: sklep@esilver.com.pl

https://esilver.com.pl/ » Blog » Wytyczne dotyczące dostaw żywności podczas COVID-19


Kategorie

Filtrowanie

Ręcznik papierowy ZZ 3000 biały celuloza

Biały ręcznik papierowy składany 3000 celuloza135,94 zł127,76 zł brutto103,87 zł netto

Rękawice nitrylowe S

Rękawice nitrylowe S21,52 zł20,09 zł brutto18,60 zł netto

Preparat do usuwania lodu i śniegu Zabójca Lodu 20 kg

Preparat do usuwania lodu i śniegu Zabójca Lodu 20 kg214,11 zł181,74 zł brutto147,76 zł netto

Mocno zapachowy płyn do mycia Oxy Effect konwalia 1 l

Mocno zapachowy płyn do mycia Oxy Effect konwalia 10 L116,96 zł102,68 zł brutto83,48 zł netto

Kontakt



Potrzebujesz pomocy?

Kontakt

Wytyczne dotyczące dostaw żywności podczas COVID-19

Data dodania: 07-05-2020 Wyświetleń: 441
Zgodnie z nowymi wytycznymi wydanymi przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) zapobieganie przedostawaniu się COVID-19 do przedsiębiorstw spożywczych musi być podstawowym celem wszystkich przedsiębiorstw, które prowadzą dostawy żywności podczas pandemii COVID-19. COVID-19 wchodzi na rynek spożywczy na dwa sposoby: przez osobę zarażoną lub skażoną żywność lub produkt. Firmy zajmujące się dostawami muszą zrozumieć ryzyko związane z dostawami żywności dla przedsiębiorstw spożywczych i wdrożyć środki zapobiegawcze w celu powstrzymania rozprzestrzeniania się COVID-19 w ten sposób.
 

Co to oznacza dla dostaw żywności?

Ponieważ dostawy żywności wymagają, aby zarówno firma dostawcza, jak i produkty spożywcze przybyły do ​​firmy spożywczej, istnieje znaczne ryzyko transmisji COVID-19 poprzez odbieranie dostaw. Wszystkie firmy muszą zachować szczególną ostrożność, aby nie wprowadzać wirusa do lokali gastronomicznych. Według WHO dwa punkty możliwej transmisji - personel dostarczający oraz artykuły / produkty żywnościowe - mają swój własny zestaw środków zapobiegawczych.
 

Środki ostrożności dla personelu dostawy

Głównym sposobem rozprzestrzeniania się koronawirusa jest kontakt osoby z zainfekowanymi powierzchniami, przedmiotami lub kroplami pochodzącymi z kaszlu lub kichania. Oznacza to, że personel dostarczający wiąże się z wysokim ryzykiem wprowadzenia COVID-19 do pomieszczeń. Sterowniki dostarczające mogą zostać zainfekowane na różne sposoby, w tym:
  • dotykając powierzchni uważanych za dotykowe (np. urządzenia mobilne, kierownice, klamki do drzwi samochodu, dzwonki, przyciski windy)
  • drżenie lub dotykanie rąk osoby odbierającej przesyłkę
  • ignorując fizyczne środki dystansujące podczas dostawy

Aby temu zapobiec, najważniejsze jest przeszkolenie kierowców dostarczających COVID-19, w tym sposobu jego rozprzestrzeniania się oraz oznak i objawów wirusa. Muszą także zostać przeszkoleni w zakresie środków higieny, takich jak właściwy sposób mycia rąk oraz kaszel i etykieta kichania. Wreszcie, kierowcy dostawy muszą zrozumieć, jak ważne jest fizyczne dystansowanie dla zdrowia i bezpieczeństwa siebie i firm spożywczych otrzymujących dostawy.

Personel dostarczający żywność musi również otrzymać szczegółowe instrukcje na temat tego, jak ma realizować dostawy i czego się od nich oczekuje. Instrukcje powinny zawierać:
  • pozostawanie w pojeździe
  • nieprzenoszenie artykułów spożywczych i / lub paczek do firmy spożywczej
  • zastosowanie środka dezynfekującego do rąk przed przekazaniem jakichkolwiek przedmiotów (np. dokumentów do podpisania przy dostawie)
  • używanie osobistego wyposażenia ochronnego (ŚOI), jeżeli jest on przewidziany

Zadaniem dostawców zaopatrzenia jest dostarczanie kierowcom dostaw produktów niezbędnych do bezpiecznego i prawidłowego wykonywania pracy. Kierowcy powinni otrzymać środki dezynfekujące i dezynfekujące oraz ręczniki papierowe. Powinny być również wyposażone w środki ochrony indywidualnej (PPE) i przeszkolone w zakresie prawidłowego ich używania.
 

Środki spożywcze i środki ostrożności dotyczące pakowania

Dostarczane artykuły spożywcze i transportowane paczki również stwarzają ryzyko rozprzestrzenienia się COVID-19. Firmy muszą podejmować świadome decyzje przy podejmowaniu decyzji, jakiego rodzaju opakowania użyć do transportu dostaw żywności. Zakłady powinny wykonać następujące czynności:
  • w miarę możliwości używaj pojemników i opakowań jednorazowych
  • odpowiednio wyczyścić, zdezynfekować i zdezynfekować wszystkie używane pojemniki wielokrotnego użytku
  • zdezynfekować i wyczyścić wszystkie pojemniki używane do transportu żywności
  • zapewnić ochronę żywności przed źródłami zanieczyszczenia

Powyższe listy zawierają istotne informacje, które wszystkie firmy prowadzące dostawy żywności muszą rozważyć i wdrożyć. W połączeniu z udostępnieniem tych istotnych informacji WHO przeprowadziła również seminarium internetowe, aby odpowiedzieć na pytania dotyczące tych informacji i innych istotnych faktów dotyczących przemysłu spożywczego i COVID-19. Więcej informacji na temat pytań i odpowiedzi na seminarium można znaleźć na stronie internetowej RespondFirst.

(c)2003-2024 Sklep internetowy esilver.com.pl prowadzony przez podmiot gospodarczy: Przedsiębiorstwo Handlowo Usługowe Silver Bartłomiej Srebro NIP:7381903210. Sprawdź aktualne opinie.
Zapraszamy do kontaktu telefonicznego: 508146278, 514915082, (018)3543767 lub mailowego: sklep@esilver.com.pl
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl

Do działania sklepu konieczna jest włączona obsługa Javascript oraz Ciasteczek (cookies).