zamówienia na maila
sklep@esilver.com.pl

zamówienia telefoniczne
(18) 354 37 67 / 508 146 278

zamów telefonicznie: (18) 354 37 67 / 508 146 278
zamów na maila: sklep@esilver.com.pl

https://esilver.com.pl/ » Blog » Wytyczne dotyczące dostaw żywności podczas COVID-19


Kategorie

Wózek do sprzątania dwuwiadrowy chromowany 2x30 l z wyciskarką

Dwuwiaderkowy chromowany wózek do sprzątania 2 x 25 litrów552,50 zł456,64 zł brutto371,25 zł netto

Mediclean All Clean MC 570 płyn do mycia podłóg ścian i sufitów

Środek myjący powierzchnie w gastronomii All Clean 5L95,60 zł61,73 zł brutto50,19 zł netto

Profesjonalny odkurzacz do pracy na sucho 8 litrów

Profesjonalny odkurzacz do pracy na sucho 8 litrów940,48 zł895,45 zł brutto728,01 zł netto

Kosz wolnostojący do segregacji śmieci

Kosz do segregacji śmieci 45L - szara pokrywa70,26 zł63,39 zł brutto51,54 zł netto

Kosz wolnostojący do segregacji papieru

Kosz do segregacji śmieci 45L - niebieska pokrywa70,26 zł63,39 zł brutto51,54 zł netto

Poręcz łukowa 80 cm

Poręcz dla niepełnosprawnych łukowa 80 cm115,15 zł106,92 zł brutto99,00 zł netto

Kontakt



Potrzebujesz pomocy?

Kontakt

Wytyczne dotyczące dostaw żywności podczas COVID-19

Data dodania: 07-05-2020 Wyświetleń: 458
Zgodnie z nowymi wytycznymi wydanymi przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) zapobieganie przedostawaniu się COVID-19 do przedsiębiorstw spożywczych musi być podstawowym celem wszystkich przedsiębiorstw, które prowadzą dostawy żywności podczas pandemii COVID-19. COVID-19 wchodzi na rynek spożywczy na dwa sposoby: przez osobę zarażoną lub skażoną żywność lub produkt. Firmy zajmujące się dostawami muszą zrozumieć ryzyko związane z dostawami żywności dla przedsiębiorstw spożywczych i wdrożyć środki zapobiegawcze w celu powstrzymania rozprzestrzeniania się COVID-19 w ten sposób.
 

Co to oznacza dla dostaw żywności?

Ponieważ dostawy żywności wymagają, aby zarówno firma dostawcza, jak i produkty spożywcze przybyły do ​​firmy spożywczej, istnieje znaczne ryzyko transmisji COVID-19 poprzez odbieranie dostaw. Wszystkie firmy muszą zachować szczególną ostrożność, aby nie wprowadzać wirusa do lokali gastronomicznych. Według WHO dwa punkty możliwej transmisji - personel dostarczający oraz artykuły / produkty żywnościowe - mają swój własny zestaw środków zapobiegawczych.
 

Środki ostrożności dla personelu dostawy

Głównym sposobem rozprzestrzeniania się koronawirusa jest kontakt osoby z zainfekowanymi powierzchniami, przedmiotami lub kroplami pochodzącymi z kaszlu lub kichania. Oznacza to, że personel dostarczający wiąże się z wysokim ryzykiem wprowadzenia COVID-19 do pomieszczeń. Sterowniki dostarczające mogą zostać zainfekowane na różne sposoby, w tym:
  • dotykając powierzchni uważanych za dotykowe (np. urządzenia mobilne, kierownice, klamki do drzwi samochodu, dzwonki, przyciski windy)
  • drżenie lub dotykanie rąk osoby odbierającej przesyłkę
  • ignorując fizyczne środki dystansujące podczas dostawy

Aby temu zapobiec, najważniejsze jest przeszkolenie kierowców dostarczających COVID-19, w tym sposobu jego rozprzestrzeniania się oraz oznak i objawów wirusa. Muszą także zostać przeszkoleni w zakresie środków higieny, takich jak właściwy sposób mycia rąk oraz kaszel i etykieta kichania. Wreszcie, kierowcy dostawy muszą zrozumieć, jak ważne jest fizyczne dystansowanie dla zdrowia i bezpieczeństwa siebie i firm spożywczych otrzymujących dostawy.

Personel dostarczający żywność musi również otrzymać szczegółowe instrukcje na temat tego, jak ma realizować dostawy i czego się od nich oczekuje. Instrukcje powinny zawierać:
  • pozostawanie w pojeździe
  • nieprzenoszenie artykułów spożywczych i / lub paczek do firmy spożywczej
  • zastosowanie środka dezynfekującego do rąk przed przekazaniem jakichkolwiek przedmiotów (np. dokumentów do podpisania przy dostawie)
  • używanie osobistego wyposażenia ochronnego (ŚOI), jeżeli jest on przewidziany

Zadaniem dostawców zaopatrzenia jest dostarczanie kierowcom dostaw produktów niezbędnych do bezpiecznego i prawidłowego wykonywania pracy. Kierowcy powinni otrzymać środki dezynfekujące i dezynfekujące oraz ręczniki papierowe. Powinny być również wyposażone w środki ochrony indywidualnej (PPE) i przeszkolone w zakresie prawidłowego ich używania.
 

Środki spożywcze i środki ostrożności dotyczące pakowania

Dostarczane artykuły spożywcze i transportowane paczki również stwarzają ryzyko rozprzestrzenienia się COVID-19. Firmy muszą podejmować świadome decyzje przy podejmowaniu decyzji, jakiego rodzaju opakowania użyć do transportu dostaw żywności. Zakłady powinny wykonać następujące czynności:
  • w miarę możliwości używaj pojemników i opakowań jednorazowych
  • odpowiednio wyczyścić, zdezynfekować i zdezynfekować wszystkie używane pojemniki wielokrotnego użytku
  • zdezynfekować i wyczyścić wszystkie pojemniki używane do transportu żywności
  • zapewnić ochronę żywności przed źródłami zanieczyszczenia

Powyższe listy zawierają istotne informacje, które wszystkie firmy prowadzące dostawy żywności muszą rozważyć i wdrożyć. W połączeniu z udostępnieniem tych istotnych informacji WHO przeprowadziła również seminarium internetowe, aby odpowiedzieć na pytania dotyczące tych informacji i innych istotnych faktów dotyczących przemysłu spożywczego i COVID-19. Więcej informacji na temat pytań i odpowiedzi na seminarium można znaleźć na stronie internetowej RespondFirst.

(c)2003-2024 Sklep internetowy esilver.com.pl prowadzony przez podmiot gospodarczy: Przedsiębiorstwo Handlowo Usługowe Silver Bartłomiej Srebro NIP:7381903210. Sprawdź aktualne opinie.
Zapraszamy do kontaktu telefonicznego: 508146278, 514915082, (018)3543767 lub mailowego: sklep@esilver.com.pl
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl

Do działania sklepu konieczna jest włączona obsługa Javascript oraz Ciasteczek (cookies).