Data dodania: 07-05-2020
Wyświetleń: 441
Zgodnie z nowymi wytycznymi wydanymi przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) zapobieganie przedostawaniu się COVID-19 do przedsiębiorstw spożywczych musi być podstawowym celem wszystkich przedsiębiorstw, które prowadzą dostawy żywności podczas pandemii COVID-19. COVID-19 wchodzi na rynek spożywczy na dwa sposoby: przez osobę zarażoną lub skażoną żywność lub produkt. Firmy zajmujące się dostawami muszą zrozumieć ryzyko związane z dostawami żywności dla przedsiębiorstw spożywczych i wdrożyć środki zapobiegawcze w celu powstrzymania rozprzestrzeniania się COVID-19 w ten sposób.
Co to oznacza dla dostaw żywności?
Ponieważ dostawy żywności wymagają, aby zarówno firma dostawcza, jak i produkty spożywcze przybyły do firmy spożywczej, istnieje znaczne ryzyko transmisji COVID-19 poprzez odbieranie dostaw. Wszystkie firmy muszą zachować szczególną ostrożność, aby nie wprowadzać wirusa do lokali gastronomicznych. Według WHO dwa punkty możliwej transmisji - personel dostarczający oraz artykuły / produkty żywnościowe - mają swój własny zestaw środków zapobiegawczych.
Środki ostrożności dla personelu dostawy
Głównym sposobem rozprzestrzeniania się koronawirusa jest kontakt osoby z zainfekowanymi powierzchniami, przedmiotami lub kroplami pochodzącymi z kaszlu lub kichania. Oznacza to, że personel dostarczający wiąże się z wysokim ryzykiem wprowadzenia COVID-19 do pomieszczeń. Sterowniki dostarczające mogą zostać zainfekowane na różne sposoby, w tym:
- dotykając powierzchni uważanych za dotykowe (np. urządzenia mobilne, kierownice, klamki do drzwi samochodu, dzwonki, przyciski windy)
- drżenie lub dotykanie rąk osoby odbierającej przesyłkę
- ignorując fizyczne środki dystansujące podczas dostawy
Aby temu zapobiec, najważniejsze jest przeszkolenie kierowców dostarczających COVID-19, w tym sposobu jego rozprzestrzeniania się oraz oznak i objawów wirusa. Muszą także zostać przeszkoleni w zakresie środków higieny, takich jak właściwy sposób mycia rąk oraz kaszel i etykieta kichania. Wreszcie, kierowcy dostawy muszą zrozumieć, jak ważne jest fizyczne dystansowanie dla zdrowia i bezpieczeństwa siebie i firm spożywczych otrzymujących dostawy.
Personel dostarczający żywność musi również otrzymać szczegółowe instrukcje na temat tego, jak ma realizować dostawy i czego się od nich oczekuje. Instrukcje powinny zawierać:
- pozostawanie w pojeździe
- nieprzenoszenie artykułów spożywczych i / lub paczek do firmy spożywczej
- zastosowanie środka dezynfekującego do rąk przed przekazaniem jakichkolwiek przedmiotów (np. dokumentów do podpisania przy dostawie)
- używanie osobistego wyposażenia ochronnego (ŚOI), jeżeli jest on przewidziany
Zadaniem dostawców zaopatrzenia jest dostarczanie kierowcom dostaw produktów niezbędnych do bezpiecznego i prawidłowego wykonywania pracy. Kierowcy powinni otrzymać
środki dezynfekujące i dezynfekujące oraz
ręczniki papierowe. Powinny być również wyposażone w środki ochrony indywidualnej (PPE) i przeszkolone w zakresie prawidłowego ich używania.
Środki spożywcze i środki ostrożności dotyczące pakowania
Dostarczane artykuły spożywcze i transportowane paczki również stwarzają ryzyko rozprzestrzenienia się COVID-19. Firmy muszą podejmować świadome decyzje przy podejmowaniu decyzji, jakiego rodzaju opakowania użyć do transportu dostaw żywności. Zakłady powinny wykonać następujące czynności:
- w miarę możliwości używaj pojemników i opakowań jednorazowych
- odpowiednio wyczyścić, zdezynfekować i zdezynfekować wszystkie używane pojemniki wielokrotnego użytku
- zdezynfekować i wyczyścić wszystkie pojemniki używane do transportu żywności
- zapewnić ochronę żywności przed źródłami zanieczyszczenia
Powyższe listy zawierają istotne informacje, które wszystkie firmy prowadzące dostawy żywności muszą rozważyć i wdrożyć. W połączeniu z udostępnieniem tych istotnych informacji WHO przeprowadziła również seminarium internetowe, aby odpowiedzieć na pytania dotyczące tych informacji i innych istotnych faktów dotyczących przemysłu spożywczego i COVID-19. Więcej informacji na temat pytań i odpowiedzi na seminarium można znaleźć na stronie internetowej RespondFirst.