Środki do zmywarek odnoszą się do rozpuszczalnych w wodzie środków czyszczących. Obecnie na naszych półkach w supermarketach znajdują się trzy popularne formy detergentów do zmywarek, w tym tabletki, proszki i żele. Oto wiele różnic między nimi w sposobie działania i przewodnik, z którego należy skorzystać.
Przeczytaj całość
Wszyscy zadawaliśmy sobie pytanie: „jeśli nie mam detergentu do zmywarki, czy mogę używać zwykłego płynu do naczyń w zmywarce ?” Zobacz co spowoduje użycie zwykłego płynu w zmywarce gastronomicznej.
Przeczytaj całość
Niezwykle ważny element w procesie mycia naczyń w kuchniach profesjonalnych stanowi płyn do zmywarek gastronomicznych. W ofercie naszego sklepu internetowego znajdą Państwo środki do usuwania zabrudzeń, nabłyszczania i płukania naczyń, które zostały wyprodukowane zgodnie z wymogami i standardami Unii Europejskiej, a także posiadają niezbędną dokumentację.
Płyny do zmywarek gastronomicznych przeznaczone są do twardej i miękkiej wody, do mycia naczyń z porcelany, aluminium, sztućców, szkła, stali szlachetnej, tworzyw sztucznych, garnków, patelni i innych przyborów kuchennych. Środki te nadają się do stosowania we wszystkich tego typu urządzeniach, umożliwiając bardzo dobre i szybkie wymycie nawet mocno zabrudzonych powierzchni naczyń. Skutecznie likwidują trudne do usunięcia zabrudzenia z tłuszczu, białka, skrobi czy nawet ślady po herbacie i kawie.
Chemia do zmywarek gwarantuje wysoką skuteczność mycia i wybielania, a także zabezpiecza szkło przed ścieraniem i matowieniem. Każdy płyn do zmywarek gastronomicznych jest mocno skoncentrowany i wymaga precyzyjnego dozowania za pomocą pomp automatycznych. Stosując preparat z nabłyszczaczem uzyskujemy idealny połysk, bez zacieków i smug, a także zapobiegamy gromadzeniu się osadów wapiennych, przyspieszając jednocześnie proces suszenia.
Środki do zmywarek gastronomicznych, jaki płyn do zmywarki gastronomicznej.
Jaki użyć środek do zmywarki przemysłowej? Jak podawać płyn myjący i nabłyszczający? Czy zbyt duże stężenie robocze płynu myjącego do naczyń w zmywarce, może zaszkodzić naczyniom? Jaki użyć środek do mycia szkła w zmywarce?
Aby skutecznie czyścić naczynia, Twoja zmywarka do naczyń będzie używać ustawionych cykli zmywania równolegle ze zmierzonym dozowaniem specjalnie zaprojektowanych detergentów do zmywarek i środków nabłyszczających. Najczęściej produkty te są sprzedawane w 5-litrowych kanistrach.
Detergenty do zmywarek naczyń, zazwyczaj są w "cieniu" maszyny. Często niedocenianym, niepotrzebnym dodatkiem do zmywarki. Mają jednak decydujący wpływ na zmywanie naczyń: im są bardziej skuteczne, tym lepszy jest wynik zmywania. Właśnie dlatego chemikalia gastronomiczne są uznanym i ważnym składnikiem kompletnego systemu myjącego w profesjonalnych kuchniach gastronomicznych. W sprzedaży posiadamy detergenty i nabłyszczacze do specjalnych zastosowań. Idealnie do siebie dopasowane. I niezawodne, jeśli chodzi o czystość i higienę.
Jak działają chemikalia w zmywarce do naczyń
Zależnie od marki i konstrukcji zmywarki do naczyń, chemikalia są zwykle pobierane do urządzenia za pomocą pompy chemicznej znajdującej się wewnątrz urządzenia. Pompa chemiczna zapewnia, że dokładna ilość jest pobierana z butelki i używana do mycia. Poziomy dozowania są zwykle regulowane przez inżyniera konfigurującego zmywarkę do naczyń (proces ten nazywa się uruchomieniem).
Różne środki do zmywarek przemysłowych mają różne stężenia, dlatego podczas samodzielnego dostosowywania dawki należy zawsze przeczytać instrukcje dozowania zapisane na butelce. Ponadto niektóre gastronomiczne zmywarki do naczyń wymagają specjalnego środka chemicznego do mycia optymalnej pojemności, na przykład, zmywarki do szkła Enviro clean muszą być używane z obróbką Enviro clean do mycia szkła, aby zapewnić, że zmywarka do naczyń może prawidłowo czyścić i chronić elementy urządzenia, które mogą być podatne na rozkład gdy jest stosowany w połączeniu z niewłaściwymi chemikaliami.
Jakie są rodzaje środków do zmywarek
Przejrzyj naszą ofertę chemikaliów do zmywarek gastronomicznych, przemysłowych, jak również zmywarek barowych używanych w restauracjach.
Płyn myjący do zmywarki - detergenty:
Ten niezbędny środek do mycia szybko usuwa plamy, tłuszcz i olej z zastawy stołowej. Wykonane ze środków powierzchniowo czynnych lub środków powierzchniowo czynnych pomagają oddzielić cząsteczki brudu i tłuszczu od powierzchni. Detergent jest następnie zmywany przez ramiona strumieniowe zmywarki rozpylające wodę. Niektóre detergenty zawierają sodę kaustyczną, która reaguje z cząsteczkami tłuszczu, usuwając przypalone potrawy i tłuszcze.
Środek nabłyszczający:
Środek nabłyszczający, znajdujący się w niektórych detergentach do mycia naczyń, jest środkiem powierzchniowo czynnym, który zmniejsza napięcie powierzchniowe wody. Środek nabłyszczający w zmywarkach naczyń zapobiega tworzeniu się kropelek wody i zamiast tego zachęca ją do spływania z powierzchni.
Odkamieniacz:
Środek odkamieniający to substancja chemiczna stosowana do usuwania kamienia z powierzchni metalowych, które miały kontakt z gorącą wodą. Środek odkamieniający ma zazwyczaj kwaśny skład, który reaguje z alkalicznymi związkami węglanowymi obecnymi w skali. Chemikalia są zwykle bardzo żrące i należy obchodzić się z nimi ostrożnie, stosując odpowiednie środki ochrony indywidualnej.
Środek dezynfekujący do zmywarki:
Substancje te są w stanie wyeliminować mikroorganizmy, w tym bakterie powodujące zatrucie pokarmowe i inne choroby. Liczba mikroorganizmów jest zredukowana do poziomu, który nie zagraża bezpieczeństwu żywności, która ma kontakt z talerzami lub naczyniami.
Większość zmywarek wymaga co najmniej jednego z następujących produktów: detergentów, środków nabłyszczających i środków dezynfekujących. Detergenty są dostępne w postaci płynnej, stałej, bezpiecznej dla metali i nie zawierającej fosforanów. Środki nabłyszczające są łatwe w użyciu i zapobiegają plamom na zastawie stołowej. Środki dezynfekujące są skuteczne w każdym środowisku i szybko usuwają tłuszcz, brud i brud z każdej powierzchni. Pobierz bezpłatnie: Instrukcja mycia naczyń w zmywarce gastronomicznej
Jak często należy myć zmywarkę?
Zaleca się czyszczenie zmywarki co najmniej raz w miesiącu, aby uniknąć gromadzenia się osadów i zachować dobry zapach.
Jakie są rodzaje zmywarek gastronomicznych?
Zmywarki barowe, podblatowe
Komercyjne zmywarki podblatowe są kompaktowe i dobrze pasują do małych i średnich zakładów, takich jak kawiarnie, restauracje, puby i małe bary. Modele te zazwyczaj wymagają ręcznego ładowania i opróżniania z przodu. Zmywarki podblatowe mogą zwykle myć do 500 talerzy na godzinę.
- Kompaktowa konstrukcja : można ustawić tam, gdzie są potrzebne. Idealny dla mniejszych witryn.
- Szybkie mycie : znacznie szybciej niż domowe zmywarki do naczyń. Cykle trwają zwykle około trzech minut.
- Ładowanie z przodu : łatwy dostęp i czyszczenie.
Zmywarki gastronomiczne przelotowe, kapturowe
Zmywarki przelotowe to duże jednostki z technologią podobną do wersji podblatowej. Jednak charakterystyczny kształt został zaprojektowany w taki sposób, aby płyty mogły być wstępnie płukane i wkładane do stojaków do mycia naczyń podczas mycia, co przyspiesza cały proces zmywania naczyń. Zmywarki do naczyń mogą zwykle zmywać od 600 do 1200 talerzy na godzinę.
- Duży rozmiar : zaprojektowany, aby proces zmywania naczyń był bardziej produktywny i wydajny. Ustaw prześwit między dwoma stołami zmywarki, aby uzyskać maksymalny efekt.
- Szybkie mycie : chociaż przejścia mają tendencję do prania z taką samą prędkością jak równoważne zmywarki podblatowe, proces zmywania jest szybszy ze względu na szybkie ładowanie i obsługę.
- Wysokość robocza : gdy użytkownik opuszcza maskę, nie trzeba się pochylać - przejście jest znacznie bardziej ergonomiczne niż wersja podblatowa. Wysokość może jednak uniemożliwić niektórym pracownikom obsługę maszyny.
Zmywarki przenośnikowe, tunelowe
Zmywarki te oferują najbardziej zautomatyzowane czyszczenie o dużej objętości, w którym stojaki na naczynia i szklane naczynia są automatycznie przepuszczane przez dużą komorę. Często nazywane zmywarkami do naczyń, ten typ urządzenia może zwykle myć setki stojaków na godzinę - idealne dla dużej stołówki szkolnej lub pracowniczej.
- Duży rozmiar : zaprojektowany w celu usprawnienia procesu zmywania naczyń. Ustaw pomiędzy stołami zmywarki z płukaniem wstępnym dla uzyskania maksymalnego efektu.
- Oszczędność czasu : w porównaniu z mniejszymi zmywarkami do naczyń (lub praniem ręcznym) przenośnik jest znacznie wydajniejszy. To, co normalnie może zająć cały dzień, można zrobić w ciągu godziny.
- Opcja suszenia : niektóre zmywarki z półkami klasy premium mogą w ciągu kilku minut ponownie przygotować Twoje talerze dzięki poręcznej komorze suszenia.
Wymagania dotyczące instalacji i mocy zmywarki przemysłowej
Pomimo postępu technologicznego wszystkie nowoczesne komercyjne zmywarki do naczyń nadal zużywają znaczne ilości wody i energii. W związku z tym wiele z nich wymagałoby bezpośredniego „zasilania” wody i zasilania, chociaż niektóre mniejsze wersje mogą być w stanie działać za pomocą standardowej trzy pinowej wtyczki 13A.
Ważne jest również rozważenie ustawienia. Czy pralka jest blisko wody i zasilania? Czy zmieści się w drzwiach? Czy w modelach podblatowych otwarcie drzwi podczas załadunku i rozładunku stwarza przeszkodę lub ryzyko potknięcia się o przechodzący personel?
o otwarciu niektóre zmywarki mogą uwalniać dużo pary, dlatego należy zainstalować górną czaszą ekstrakcyjną może stworzyć znacznie bardziej komfortowe środowisko pracy, szczególnie w mniejszych kuchniach.
W większości komercyjnych zmywarek do naczyń zalecana jest profesjonalna instalacja , ponieważ jest to coś więcej niż podłączenie wody i prądu. Już od samego początku instalacja zapewnia w pełni funkcjonalne i wydajne rozwiązanie do mycia. Większe urządzenia, zwłaszcza przelotowe lub przenośne zmywarki do naczyń, często wymagają przeprowadzenia inspekcji przed montażem. Więcej szczegółów jest dostępnych na tych stronach produktów.
Ciśnienie wody wymagane dla zmywarki do naczyń
Ponieważ wszystkie komercyjne zmywarki do naczyń używają silnych strumieni wody do skutecznego czyszczenia zawartości, ważne jest, aby ciśnienie wody było wystarczające do zasilania tych strumieni.
Każde miejsce jest inne i na ciśnienie wody może wpływać wiele różnych rzeczy. Na przykład nawet umywalka z jedną ręką może zmniejszyć skuteczność pralki, jeśli nie ma wystarczającego ciśnienia. Ogólna zasada mówi, że myjki potrzebują ciśnienia około 2 barów .
Jeśli ciśnienie wody jest niewystarczające, myjka będzie musiała być wyposażona w pompę wspomagającą płukanie . Można to zamontować zewnętrznie lub wstępnie zainstalować wewnętrznie przy zakupie pralki. Tak czy inaczej, jest to bardzo ważna kwestia, dlatego przed zakupem pralki sprawdź ciśnienie wody.
Zmiękczanie wody
W obszarach z twardą wodą kamień może szybko gromadzić się na wewnętrznych elementach zmywarki. Może to szybko wpłynąć na wydajność i wydajność zmywarki. Nieleczona maszyna może ulec awarii i potencjalnie prowadzić do płatnej naprawy pogwarancyjnej.
Zalecanym sposobem zwalczania tego jest użycie zmiękczacza wody , który rozkłada się i filtruje węglan wapnia (kamień) w wodzie przed jej wejściem do maszyny.
Dostępne są dwa standardowe typy zmiękczaczy wody do zmywarki: ręczna i automatyczna. Oba wymagają sporadycznej integracji z pełnym potencjałem, jednak można zaprogramować automatyczne wersje, aby robiły to poza godzinami pracy. Ręczne zmiękczacze wody wymagają od personelu ręcznego dodawania soli do zmywarek znacznie częściej niż w wersjach automatycznych.
Niektóre zmywarki do naczyń klasy premium mają wbudowany wewnętrzny automatyczny zmiękczacz, a także wskaźnik ostrzegawczy na maszynie, który informuje użytkownika, gdy zmiękczacz wymaga dodatkowej soli - co jest bardzo wygodne w przypadku ruchliwych miejsc.