Płyny myjące i nabłyszczające do zmywarek gastronomicznych mają decydujący wpływ na zmywanie naczyń: im są bardziej skuteczne, tym lepszy jest wynik zmywania. Właśnie dlatego preparaty gastronomiczne są uznanym i ważnym składnikiem kompletnego systemu myjącego w profesjonalnych kuchniach gastronomicznych. W sprzedaży posiadamy detergenty i nabłyszczacze do specjalnych zastosowań. Idealnie do siebie dopasowane. I niezawodne, jeśli chodzi o czystość i higienę naczyń.
Płyny do zmywarek gastronomicznych w sklepie esilver.com.pl
Detergent musi być płynny i jest umieszczony w zbiorniku do zmywarki razem z wodą, tworząc mieszaninę o bardzo podstawowym pH. Ta mieszanka zostanie podpompowana pod wysokim ciśnieniem przez dysze ramiona do mycia, uderzając w naczynia i czyszcząc je poprzez działanie mechaniczne. Obecność płynu zwiększa odtłuszczanie, czyszczenie i działanie odkażające wody, gwarantując wyższą jakość mycia niż samą wodę. Obecność płynu skraca również czas mycia, zwiększając wydajność i obniżając koszty eksploatacji.
Płyn do profesjonalnych zmywarek naczyń powinien mieć następujące cechy:
- nie powinien się pienić
- możliwość rozbijania brudu na naczyniach i utrzymywanie go w zawieszeniu
- zawierać wysoką koncentrację środków sekwestracyjnych
- być łatwy do wypłukiwania
- nie może zawierać substancji korozyjnych lub lotnych
- musi zawierać niskie stężenie fosforanów
Co to jest środek nabłyszczający do zmywarki gastronomicznej i kiedy jest używany?
Środek nabłyszczający, znajdujący się w niektórych detergentach do mycia naczyń w zmywarkach, jest środkiem powierzchniowo czynnym, który zmniejsza napięcie powierzchniowe wody. Środek nabłyszczający w zmywarkach naczyń zapobiega tworzeniu się kropelek wody i zamiast tego zachęca ją do spływania z powierzchni.
Jedną z wielu właściwości środków do płukania jest to, że jest hydrofobowy. Plamy na naczyniach składają się z minerałów, które pozostają przymocowane do powierzchni po odparowaniu wody. Te minerały, takie jak wapna lub kreda, są zwykle obecne w wodzie, nawet w wodzie, która nie jest uważana za „twardą wodę”, powodując ciągłe problemy podczas fazy suszenia. Obecność plam skutkuje niską jakością mycia.
Nabłyszczacz do zmywarek gastronomicznych jest stosowany właśnie w celu wyeliminowania tego problemu, zapobiegając powstawaniu pozostałości kamienia wapiennego na naczyniach.
Jak działają płyny myjące w zmywarce gastronomicznej?
Zależnie od marki i konstrukcji zmywarki do naczyń, płyn myjący jest zwykle pobierany do urządzenia za pomocą pompy znajdującej się wewnątrz urządzenia. Pompa chemiczna zapewnia dozowanie dokładnej ilości płynu myjącego używanego do mycia. Poziomy dozowania są zwykle regulowane przez serwisanta technicznego urządzenia.
Różne środki do zmywarek przemysłowych mają różne stężenia, dlatego nie powinno się samodzielnie dostosowywać dawek płynu myjącego. Ponadto niektóre zmywarki gastronomiczne do naczyń wymagają specjalnego środka chemicznego do mycia optymalnej pojemności, na przykład, zmywarki do szkła Enviro clean muszą być używane z płynami Enviro clean do mycia szkła, aby zapewnić, że zmywarka do naczyń może prawidłowo czyścić i chronić elementy urządzenia, które mogą być podatne na rozkład gdy jest stosowany w połączeniu z niewłaściwymi chemikaliami.
Powiązane tematy:
Środki do zmywarek odnoszą się do rozpuszczalnych w wodzie środków czyszczących. Obecnie na naszych półkach w supermarketach znajdują się trzy popularne formy detergentów do zmywarek, w tym tabletki, proszki i żele. Oto wiele różnic między nimi w sposobie działania i przewodnik, z którego należy skorzystać.
Przeczytaj całość
Wszyscy zadawaliśmy sobie pytanie: „jeśli nie mam detergentu do zmywarki, czy mogę używać zwykłego płynu do naczyń w zmywarce ?” Zobacz co spowoduje użycie zwykłego płynu w zmywarce gastronomicznej.
Przeczytaj całość
Korzyści płynące z automatycznej zmywarki do naczyń oraz specjalnie opracowanych detergentów i środków do zmywania naczyń można osiągnąć tylko wtedy, gdy są one używane prawidłowo. Dlatego ważne jest, aby użytkownik zrozumiał, jak działa zmywarka, jakie są jej funkcje oraz jak prawidłowo ją ładować i obsługiwać. Informacje te zawierają instrukcje obsługi i opakowania detergentów.
Przeczytaj całość
W przemyśle gastronomicznym i spożywczym konieczne jest użycie profesjonalnych środków do utrzymania czystości. Popularne preparaty, które sprawdzają się do codziennego użytku w gospodarstwach domowych, mogą nie sprawdzić się w przypadku większych zabrudzeń różnego pochodzenia i konieczności zachowania wyjątkowo sterylnych warunków. Profesjonalne środki do mycia naczyń sprawdzą się do zadań specjalnych. Ułatwią pracę personelu, pozwolą w prosty i skuteczny sposób pozbyć się nie tylko znieczyszczeń każdego typu, ale też zdezynfekują naczynia. Preparaty te można podzielić na dwie ogólne grupy, tj. do mycia ręcznego oraz do mycia w zmywarkach.
Przeczytaj całość