Data dodania: 12-05-2020
Wyświetleń: 577
Co musisz wiedzieć o czyszczeniu i odkażaniu koronawirusów.
Regularne czyszczenie i
dezynfekcja jest niezbędna do zapewnienia bezpieczeństwa żywności wszędzie tam, gdzie żywność jest przetwarzana, od branży hotelarskiej po transport i dystrybucję żywności. Zwłaszcza teraz, gdy rośnie ogólnoświatowa pandemia COVID-19, utrzymanie regularnego harmonogramu czyszczenia i dezynfekcji ma kluczowe znaczenie dla firm spożywczych.
Odkażanie dla koronawirusa (COVID-19)
SARS-CoV-2, koronawirus, który powoduje COVID-19, może żyć na powierzchniach nawet przez dziewięć dni. Oznacza to, że firmy spożywcze muszą bardzo pilnie dbać o utrzymanie pomieszczeń. Najbardziej skutecznym sposobem na zabicie wirusa jest odkażanie. Ostatnie badania wykazały, że dwie powszechnie stosowane metody dezynfekcji są skuteczne w zabijaniu koronawirusów:
- chlor (stężenie 1000 ppm)
- nadtlenek wodoru (stężenie 0,5%)
Większość środków dezynfekujących skutecznie zabija koronawirusa, ale ważne jest, aby skontaktować się z dostawcą, aby potwierdzić, że wybrany
środek dezynfekujący jest skuteczny przeciwko koronawirusowi SARS-CoV-2.
Przedmioty, które mogą wymagać dezynfekcji
Aby zapewnić zdrowie i bezpieczeństwo klientów podczas pandemii COVID-19, należy zdezynfekować więcej przedmiotów niż zwykle. Wszystko, co jest często dotykane lub znajduje się w obszarze o dużym natężeniu ruchu, musi zostać zdezynfekowane. Obejmuje to takie elementy, jak:
- maszyny do kart kredytowych
- stoły i krzesła
- menu
- solniczka i pieprzniczka
- pojemniki na sos
- tacki na żywność
- włączniki światła
- balustrady
- klamki
Dlaczego czyszczenie i odkażanie jest ważne?
Czyszczenie i dezynfekcja w przedsiębiorstwie spożywczym lub organizacji społecznej - szczególnie tych, które dostarczają żywność grupom wysokiego ryzyka i osobom szczególnie narażonym - ma kluczowe znaczenie.
Osoby zajmujące się żywnością muszą przejść szkolenie w zakresie bezpieczeństwa żywności, aby upewnić się, że wiedzą, w jaki sposób, co i kiedy czyścić i dezynfekować, a także ryzyko nieprzestrzegania procedur bezpieczeństwa żywności.
Szkolenie z zakresu bezpieczeństwa żywności ma również sens z biznesowego punktu widzenia, ponieważ skuteczne czyszczenie i odkażanie:
- zapobiega inwazji szkodników
- pomaga zapewnić, że Twoja firma przechodzi inspekcje zdrowotne
- pomaga chronić klientów przed epidemiami wirusowymi, takimi jak COVID-19
- pomaga chronić klientów przed zatruciem pokarmowym, urazami i reakcjami alergicznymi na żywność