zamówienia na maila
sklep@esilver.com.pl

zamówienia telefoniczne
(18) 354 37 67 / 508 146 278

zamów telefonicznie: (18) 354 37 67 / 508 146 278
zamów na maila: sklep@esilver.com.pl

https://esilver.com.pl/ » Blog » Jak dbać o czystość w kuchni biurowej?


Kategorie

Dozownik na mydło w płynie 0.5 l ABS

Dozownik na mydło w płynie 500 ml44,00 zł40,85 zł brutto33,21 zł netto

Suszarka do rąk MISTRAL 1800 W

Automatyczna suszarka do rąk ABS 1800W GTX193,39 zł179,58 zł brutto146,00 zł netto

Papier toaletowy Jumbo szary.

Papier toaletowy Jumbo szary 180m5,20 zł4,96 zł brutto4,03 zł netto

Dozownik mydła w płynie

Pojemnik na mydło w płynie 850 ml - stal nierdzewna261,14 zł242,48 zł brutto197,14 zł netto

Kontakt



Potrzebujesz pomocy?

Kontakt

Jak dbać o czystość w kuchni biurowej?

Data dodania: 09-12-2019 Wyświetleń: 797
Kość niezgody w wielu biurach – wspólna kuchnia. Korzystają z niej niemalże wszyscy pracownicy i niestety, część z nich pozostawia po sobie bałagan. Okruszki, rozlana kawa na blacie, zapchany zlew, spleśniałe kanapki w lodówce, rozlana zupa w mikrofalówce, sterta brudnych naczyń w zlewie... Jak opanować ten chaos?

Chyba każda firma korzysta aktualnie z usług profesjonalnego serwisu sprzątającego. Jednak wiadomo, że serwis ten nie czuwa nad porządkiem przez całą dobę – zazwyczaj pojawia się w określonych godzinach porannych bądź popołudniowych. Dlatego dla komfortu korzystania z kuchni w trakcie dnia warto jasno określić oraz zakomunikować zasady korzystania z tego pomieszczenia i pilnować ich przestrzegania.

Wśród takich zasad warto uwzględnić takie kwestie jak:
  • wyrzucanie do kosza śmieci po swoim lunchu,
  • segregacja odpadów,
  • zakaz wrzucania fusów i resztek jedzenia do zlewu,
  • wycieranie po sobie blatu/mikrofalówki, gdy coś rozlejemy lub rozsypiemy,
  • wyrzucanie swojego jedzenia z lodówki, gdy straciło już ważność bądź też zaczyna nieładnie pachnieć,
  • mycie po sobie na bieżąco naczyń bądź wkładanie ich do zmywarki lub innego wyznaczonego w tym celu miejsca.

Bardzo ważne jest również, by w każdej kuchni biurowej znajdowało się odpowiednie zaopatrzenie, do którego ma dostęp nie tylko ekipa sprzątająca, ale i pracownicy. Mowa przede wszystkim o papierowych ręcznikach, ściereczkach, płynie do naczyń, gąbkach do mycia naczyń, mopie, szczotce z szufelką i nie tylko. O wiele łatwiej posprzątać po sobie, gdy mamy pod ręką odpowiedni sprzęt i preparaty niż gdy nie mamy dostępu nawet do papierowych ręczników czy też gdy musimy głowić się, czym pozamiatać rozsypane ziarna kawy.

W przypadku części wspólnych rzadko zdarza się, że wszyscy poczuwają się do odpowiedzialności. Zawsze znajdzie się ktoś, kto nie przestrzega zasad. Dlatego warto powołać w firmie office managera, który przypilnuje porządku. Kuchnia biurowa to przecież miejsce, gdzie większość pracowników spędza przerwę i spożywa lunch, a nawet obiad. Warto zatem zadbać, by miejsce to było czyste i zapewniało komfortowe warunki zarówno do spożywania posiłków, jak i do relaksu i regeneracji sił.

Czasem zdarza się, że to nie z winy pracowników czystość i porządek w kuchni biurowej pozostawiają wiele do życzenia. Dlatego, by uniknąć nieporozumień, warto dokładnie określić zakres obowiązków serwisu sprzątającego oraz częstotliwość wykonywania poszczególnych czynności, np.:
  • codzienne opróżnianie koszy na śmieci,
  • codzienne mycie naczyń (ręczne bądź w zmywarce),
  • codzienne mycie blatów,
  • mycie i dezynfekowanie mikrofalówki co kilka dni,
  • mycie lodówki przynajmniej raz w tygodniu,
  • codzienne mycie podłóg,
  • mycie zmywarki przy użyciu przeznaczonych do tego preparatów,
  • dokładne mycie zlewu oraz baterii przy użyciu specjalistycznych środków zapobiegających rozwojowi kamienia i rdzy.

Warto pamiętać, że utrzymanie czystości w kuchni biurowej jest ważne nie tylko ze względów estetycznych. Pozostawione resztki jedzenia mogą być źródłem nieprzyjemnego zapachu, rozwoju grzybów i zarazków, a nawet i zapchania zlewu czy też uszkodzenia urządzeń kuchennych.

 

(c)2003-2024 Sklep internetowy esilver.com.pl prowadzony przez podmiot gospodarczy: Przedsiębiorstwo Handlowo Usługowe Silver Bartłomiej Srebro NIP:7381903210. Sprawdź aktualne opinie.
Zapraszamy do kontaktu telefonicznego: 508146278, 514915082, (018)3543767 lub mailowego: sklep@esilver.com.pl
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl

Do działania sklepu konieczna jest włączona obsługa Javascript oraz Ciasteczek (cookies).