zamówienia na maila
sklep@esilver.com.pl

zamówienia telefoniczne
(18) 354 37 67 / 508 146 278

zamów telefonicznie: (18) 354 37 67 / 508 146 278
zamów na maila: sklep@esilver.com.pl

https://esilver.com.pl/ » Blog » Jak dbać o czystość w kuchni biurowej?


Kategorie

Filtrowanie

Rękawice winylowe bezpudrowe S

Rękawice winylowe S21,11 zł17,71 zł brutto16,40 zł netto

Rękawice nitrylowe L

Rękawice nitrylowe L21,52 zł20,09 zł brutto18,60 zł netto

Piktogram TOALETA DAMSKA Merida stal matowa

Piktogram TOALETA DAMSKA Merida stal matowa57,72 zł47,80 zł brutto38,86 zł netto

Papier toaletowy Merida TOP 100% celuloza - 2 warstwy

Dwuwarstwowy papier toaletowy Merida TOP 100% celuloza20,53 zł18,56 zł brutto15,09 zł netto

Rękawice winylowe XL

Rękawice winylowe XL21,11 zł17,71 zł brutto16,40 zł netto

Kontakt



Potrzebujesz pomocy?

Kontakt

Jak dbać o czystość w kuchni biurowej?

Data dodania: 09-12-2019 Wyświetleń: 581
Kość niezgody w wielu biurach – wspólna kuchnia. Korzystają z niej niemalże wszyscy pracownicy i niestety, część z nich pozostawia po sobie bałagan. Okruszki, rozlana kawa na blacie, zapchany zlew, spleśniałe kanapki w lodówce, rozlana zupa w mikrofalówce, sterta brudnych naczyń w zlewie... Jak opanować ten chaos?

Chyba każda firma korzysta aktualnie z usług profesjonalnego serwisu sprzątającego. Jednak wiadomo, że serwis ten nie czuwa nad porządkiem przez całą dobę – zazwyczaj pojawia się w określonych godzinach porannych bądź popołudniowych. Dlatego dla komfortu korzystania z kuchni w trakcie dnia warto jasno określić oraz zakomunikować zasady korzystania z tego pomieszczenia i pilnować ich przestrzegania.

Wśród takich zasad warto uwzględnić takie kwestie jak:
  • wyrzucanie do kosza śmieci po swoim lunchu,
  • segregacja odpadów,
  • zakaz wrzucania fusów i resztek jedzenia do zlewu,
  • wycieranie po sobie blatu/mikrofalówki, gdy coś rozlejemy lub rozsypiemy,
  • wyrzucanie swojego jedzenia z lodówki, gdy straciło już ważność bądź też zaczyna nieładnie pachnieć,
  • mycie po sobie na bieżąco naczyń bądź wkładanie ich do zmywarki lub innego wyznaczonego w tym celu miejsca.

Bardzo ważne jest również, by w każdej kuchni biurowej znajdowało się odpowiednie zaopatrzenie, do którego ma dostęp nie tylko ekipa sprzątająca, ale i pracownicy. Mowa przede wszystkim o papierowych ręcznikach, ściereczkach, płynie do naczyń, gąbkach do mycia naczyń, mopie, szczotce z szufelką i nie tylko. O wiele łatwiej posprzątać po sobie, gdy mamy pod ręką odpowiedni sprzęt i preparaty niż gdy nie mamy dostępu nawet do papierowych ręczników czy też gdy musimy głowić się, czym pozamiatać rozsypane ziarna kawy.

W przypadku części wspólnych rzadko zdarza się, że wszyscy poczuwają się do odpowiedzialności. Zawsze znajdzie się ktoś, kto nie przestrzega zasad. Dlatego warto powołać w firmie office managera, który przypilnuje porządku. Kuchnia biurowa to przecież miejsce, gdzie większość pracowników spędza przerwę i spożywa lunch, a nawet obiad. Warto zatem zadbać, by miejsce to było czyste i zapewniało komfortowe warunki zarówno do spożywania posiłków, jak i do relaksu i regeneracji sił.

Czasem zdarza się, że to nie z winy pracowników czystość i porządek w kuchni biurowej pozostawiają wiele do życzenia. Dlatego, by uniknąć nieporozumień, warto dokładnie określić zakres obowiązków serwisu sprzątającego oraz częstotliwość wykonywania poszczególnych czynności, np.:
  • codzienne opróżnianie koszy na śmieci,
  • codzienne mycie naczyń (ręczne bądź w zmywarce),
  • codzienne mycie blatów,
  • mycie i dezynfekowanie mikrofalówki co kilka dni,
  • mycie lodówki przynajmniej raz w tygodniu,
  • codzienne mycie podłóg,
  • mycie zmywarki przy użyciu przeznaczonych do tego preparatów,
  • dokładne mycie zlewu oraz baterii przy użyciu specjalistycznych środków zapobiegających rozwojowi kamienia i rdzy.

Warto pamiętać, że utrzymanie czystości w kuchni biurowej jest ważne nie tylko ze względów estetycznych. Pozostawione resztki jedzenia mogą być źródłem nieprzyjemnego zapachu, rozwoju grzybów i zarazków, a nawet i zapchania zlewu czy też uszkodzenia urządzeń kuchennych.

 

(c)2003-2024 Sklep internetowy esilver.com.pl prowadzony przez podmiot gospodarczy: Przedsiębiorstwo Handlowo Usługowe Silver Bartłomiej Srebro NIP:7381903210. Zajmujemy się kompleksowym wyposażeniem toalet publicznych w urządzenia higieniczne, takie jak: suszarki do rąk, dozowniki do mydła, kosze na śmieci, przewijaki dla niemowląt. Oferta sklepu esilver.com.pl zawiera również: profesjonalne środki czystości, mopy do mycia podłóg, wózki do sprzątania. Zakaz kopiowania i powielania treści. Strona korzysta z plików cookies. Sprawdź aktualne opinie. Nasz asortyment zawiera produkty takich marek jak: Kastell, Faneco, Clean Pro, Linea Trade, Eka plast, Dolphin, Royal, Impeco, TTS (w sprzedaży posiadamy zamienniki: Tork, Katrin, Merida). Zapraszamy do kontaktu telefonicznego: 508146278, 514915082, (018)3543767 lub mailowego: sklep@esilver.com.pl
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl

Do działania sklepu konieczna jest włączona obsługa Javascript oraz Ciasteczek (cookies).