zamówienia na maila
sklep@esilver.com.pl

zamówienia telefoniczne
(18) 354 37 67 / 508 146 278

zamów telefonicznie: (18) 354 37 67 / 508 146 278
zamów na maila: sklep@esilver.com.pl

https://esilver.com.pl/ » Blog » Jak dbać o czystość w kuchni biurowej?


Kategorie

Filtrowanie

Ściągacz do wody z podłóg zielona z kijem

Ściągaczka do wody z podłóg zielona 55 cm88,87 zł73,28 zł brutto59,58 zł netto

Metalowa ściągaczka do wody z podłóg 55 cm z kijem

Ściągaczka do wody z podłóg metalowa 55 cm81,61 zł72,78 zł brutto59,17 zł netto

Rękawice nitrylowe M

Rękawice nitrylowe bezpudrowe M21,52 zł20,09 zł brutto18,60 zł netto

Kosz siatkowy biurowy

Kosz na śmieci siatkowy srebrny 16 l38,75 zł32,18 zł brutto26,16 zł netto

Rękawice foliowe bezbarwne zszyte 100 sztuk

Rękawice foliowe bezbarwne zszyte 100 sztuk3,63 zł2,42 zł brutto1,97 zł netto

Automatyczny bezdotykowy dozownik EkaPlast

Bezdotykowy dozownik płynu dezynfekującego EkaPlast 1200 ml295,20 zł275,52 zł brutto224,00 zł netto

Wiadro 17 litrowe czerwone do wózka sprzątającego

Wiadro 25 litrowe czerwone do wózka sprzątającego93,79 zł78,01 zł brutto63,42 zł netto

Kontakt



Potrzebujesz pomocy?

Kontakt

Jak dbać o czystość w kuchni biurowej?

Data dodania: 09-12-2019 Wyświetleń: 658
Kość niezgody w wielu biurach – wspólna kuchnia. Korzystają z niej niemalże wszyscy pracownicy i niestety, część z nich pozostawia po sobie bałagan. Okruszki, rozlana kawa na blacie, zapchany zlew, spleśniałe kanapki w lodówce, rozlana zupa w mikrofalówce, sterta brudnych naczyń w zlewie... Jak opanować ten chaos?

Chyba każda firma korzysta aktualnie z usług profesjonalnego serwisu sprzątającego. Jednak wiadomo, że serwis ten nie czuwa nad porządkiem przez całą dobę – zazwyczaj pojawia się w określonych godzinach porannych bądź popołudniowych. Dlatego dla komfortu korzystania z kuchni w trakcie dnia warto jasno określić oraz zakomunikować zasady korzystania z tego pomieszczenia i pilnować ich przestrzegania.

Wśród takich zasad warto uwzględnić takie kwestie jak:
  • wyrzucanie do kosza śmieci po swoim lunchu,
  • segregacja odpadów,
  • zakaz wrzucania fusów i resztek jedzenia do zlewu,
  • wycieranie po sobie blatu/mikrofalówki, gdy coś rozlejemy lub rozsypiemy,
  • wyrzucanie swojego jedzenia z lodówki, gdy straciło już ważność bądź też zaczyna nieładnie pachnieć,
  • mycie po sobie na bieżąco naczyń bądź wkładanie ich do zmywarki lub innego wyznaczonego w tym celu miejsca.

Bardzo ważne jest również, by w każdej kuchni biurowej znajdowało się odpowiednie zaopatrzenie, do którego ma dostęp nie tylko ekipa sprzątająca, ale i pracownicy. Mowa przede wszystkim o papierowych ręcznikach, ściereczkach, płynie do naczyń, gąbkach do mycia naczyń, mopie, szczotce z szufelką i nie tylko. O wiele łatwiej posprzątać po sobie, gdy mamy pod ręką odpowiedni sprzęt i preparaty niż gdy nie mamy dostępu nawet do papierowych ręczników czy też gdy musimy głowić się, czym pozamiatać rozsypane ziarna kawy.

W przypadku części wspólnych rzadko zdarza się, że wszyscy poczuwają się do odpowiedzialności. Zawsze znajdzie się ktoś, kto nie przestrzega zasad. Dlatego warto powołać w firmie office managera, który przypilnuje porządku. Kuchnia biurowa to przecież miejsce, gdzie większość pracowników spędza przerwę i spożywa lunch, a nawet obiad. Warto zatem zadbać, by miejsce to było czyste i zapewniało komfortowe warunki zarówno do spożywania posiłków, jak i do relaksu i regeneracji sił.

Czasem zdarza się, że to nie z winy pracowników czystość i porządek w kuchni biurowej pozostawiają wiele do życzenia. Dlatego, by uniknąć nieporozumień, warto dokładnie określić zakres obowiązków serwisu sprzątającego oraz częstotliwość wykonywania poszczególnych czynności, np.:
  • codzienne opróżnianie koszy na śmieci,
  • codzienne mycie naczyń (ręczne bądź w zmywarce),
  • codzienne mycie blatów,
  • mycie i dezynfekowanie mikrofalówki co kilka dni,
  • mycie lodówki przynajmniej raz w tygodniu,
  • codzienne mycie podłóg,
  • mycie zmywarki przy użyciu przeznaczonych do tego preparatów,
  • dokładne mycie zlewu oraz baterii przy użyciu specjalistycznych środków zapobiegających rozwojowi kamienia i rdzy.

Warto pamiętać, że utrzymanie czystości w kuchni biurowej jest ważne nie tylko ze względów estetycznych. Pozostawione resztki jedzenia mogą być źródłem nieprzyjemnego zapachu, rozwoju grzybów i zarazków, a nawet i zapchania zlewu czy też uszkodzenia urządzeń kuchennych.

 

(c)2003-2024 Sklep internetowy esilver.com.pl prowadzony przez podmiot gospodarczy: Przedsiębiorstwo Handlowo Usługowe Silver Bartłomiej Srebro NIP:7381903210. Zajmujemy się kompleksowym wyposażeniem toalet publicznych w urządzenia higieniczne, takie jak: suszarki do rąk, dozowniki do mydła, kosze na śmieci, przewijaki dla niemowląt. Oferta sklepu esilver.com.pl zawiera również: profesjonalne środki czystości, mopy do mycia podłóg, wózki do sprzątania. Zakaz kopiowania i powielania treści. Strona korzysta z plików cookies. Sprawdź aktualne opinie. Nasz asortyment zawiera produkty takich marek jak: Kastell, Faneco, Clean Pro, Linea Trade, Eka plast, Dolphin, Royal, Impeco, TTS (w sprzedaży posiadamy zamienniki: Tork, Katrin, Merida). Zapraszamy do kontaktu telefonicznego: 508146278, 514915082, (018)3543767 lub mailowego: sklep@esilver.com.pl
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl

Do działania sklepu konieczna jest włączona obsługa Javascript oraz Ciasteczek (cookies).