zamówienia na maila
sklep@esilver.com.pl

zamówienia telefoniczne
(18) 354 37 67 / 508 146 278

zamów telefonicznie: (18) 354 37 67 / 508 146 278
zamów na maila: sklep@esilver.com.pl

https://esilver.com.pl/ » Blog » Jak dbać o czystość w kuchni biurowej?


Kategorie

Wózek do sprzątania chromowany dwuwiadrowy 2x25 l z wyciskarką do mopów i mopem sznurkowym

Wózek do sprzątania 2x25 l z wyciskarką i mopem sznurkowym526,86 zł445,00 zł brutto361,79 zł netto

Kosz wolnostojący do segregacji śmieci

Kosz do segregacji śmieci 45L - szara pokrywa70,26 zł63,39 zł brutto51,54 zł netto

Kosz wolnostojący do segregacji papieru

Kosz do segregacji śmieci 45L - niebieska pokrywa70,26 zł63,39 zł brutto51,54 zł netto

Poręcz łukowa 70 cm

Poręcz dla niepełnosprawnych łukowa 70 cm107,00 zł99,36 zł brutto92,00 zł netto

Poręcz łukowa 80 cm

Poręcz dla niepełnosprawnych łukowa 80 cm115,15 zł106,92 zł brutto99,00 zł netto

Kontakt



Potrzebujesz pomocy?

Kontakt

Jak dbać o czystość w kuchni biurowej?

Data dodania: 09-12-2019 Wyświetleń: 1020
Kość niezgody w wielu biurach – wspólna kuchnia. Korzystają z niej niemalże wszyscy pracownicy i niestety, część z nich pozostawia po sobie bałagan. Okruszki, rozlana kawa na blacie, zapchany zlew, spleśniałe kanapki w lodówce, rozlana zupa w mikrofalówce, sterta brudnych naczyń w zlewie... Jak opanować ten chaos?

Chyba każda firma korzysta aktualnie z usług profesjonalnego serwisu sprzątającego. Jednak wiadomo, że serwis ten nie czuwa nad porządkiem przez całą dobę – zazwyczaj pojawia się w określonych godzinach porannych bądź popołudniowych. Dlatego dla komfortu korzystania z kuchni w trakcie dnia warto jasno określić oraz zakomunikować zasady korzystania z tego pomieszczenia i pilnować ich przestrzegania.

Wśród takich zasad warto uwzględnić takie kwestie jak:
  • wyrzucanie do kosza śmieci po swoim lunchu,
  • segregacja odpadów,
  • zakaz wrzucania fusów i resztek jedzenia do zlewu,
  • wycieranie po sobie blatu/mikrofalówki, gdy coś rozlejemy lub rozsypiemy,
  • wyrzucanie swojego jedzenia z lodówki, gdy straciło już ważność bądź też zaczyna nieładnie pachnieć,
  • mycie po sobie na bieżąco naczyń bądź wkładanie ich do zmywarki lub innego wyznaczonego w tym celu miejsca.

Bardzo ważne jest również, by w każdej kuchni biurowej znajdowało się odpowiednie zaopatrzenie, do którego ma dostęp nie tylko ekipa sprzątająca, ale i pracownicy. Mowa przede wszystkim o papierowych ręcznikach, ściereczkach, płynie do naczyń, gąbkach do mycia naczyń, mopie, szczotce z szufelką i nie tylko. O wiele łatwiej posprzątać po sobie, gdy mamy pod ręką odpowiedni sprzęt i preparaty niż gdy nie mamy dostępu nawet do papierowych ręczników czy też gdy musimy głowić się, czym pozamiatać rozsypane ziarna kawy.

W przypadku części wspólnych rzadko zdarza się, że wszyscy poczuwają się do odpowiedzialności. Zawsze znajdzie się ktoś, kto nie przestrzega zasad. Dlatego warto powołać w firmie office managera, który przypilnuje porządku. Kuchnia biurowa to przecież miejsce, gdzie większość pracowników spędza przerwę i spożywa lunch, a nawet obiad. Warto zatem zadbać, by miejsce to było czyste i zapewniało komfortowe warunki zarówno do spożywania posiłków, jak i do relaksu i regeneracji sił.

Czasem zdarza się, że to nie z winy pracowników czystość i porządek w kuchni biurowej pozostawiają wiele do życzenia. Dlatego, by uniknąć nieporozumień, warto dokładnie określić zakres obowiązków serwisu sprzątającego oraz częstotliwość wykonywania poszczególnych czynności, np.:
  • codzienne opróżnianie koszy na śmieci,
  • codzienne mycie naczyń (ręczne bądź w zmywarce),
  • codzienne mycie blatów,
  • mycie i dezynfekowanie mikrofalówki co kilka dni,
  • mycie lodówki przynajmniej raz w tygodniu,
  • codzienne mycie podłóg,
  • mycie zmywarki przy użyciu przeznaczonych do tego preparatów,
  • dokładne mycie zlewu oraz baterii przy użyciu specjalistycznych środków zapobiegających rozwojowi kamienia i rdzy.

Warto pamiętać, że utrzymanie czystości w kuchni biurowej jest ważne nie tylko ze względów estetycznych. Pozostawione resztki jedzenia mogą być źródłem nieprzyjemnego zapachu, rozwoju grzybów i zarazków, a nawet i zapchania zlewu czy też uszkodzenia urządzeń kuchennych.

 

(c)2003-2025 Sklep internetowy esilver.com.pl prowadzony przez podmiot gospodarczy: Przedsiębiorstwo Handlowo Usługowe Silver Bartłomiej Srebro NIP:7381903210. Sprawdź aktualne opinie.
Zapraszamy do kontaktu telefonicznego: 508146278, 514915082, (018)3543767 lub mailowego: sklep@esilver.com.pl
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl

Do działania sklepu konieczna jest włączona obsługa Javascript oraz Ciasteczek (cookies).