zamówienia na maila
sklep@esilver.com.pl

zamówienia telefoniczne
508 146 278 / (18) 354 37 67

zamów telefonicznie: (18) 354 37 67 / 508 146 278
zamów na maila: sklep@esilver.com.pl

» » Jak dbać o czystość w lokalu gastronomicznym?


Kategorie

Filtrowanie

Stalowy duży pojemnik na papier toaletowy w roli jumbo STEEL MAXI

Dozownik do papieru toaletowego STEEL MAXI171,46 zł168,51 zł brutto137,00 zł netto

Kosz na śmieci Ecobin

Kosz na śmieci do segregacji odpadów 50 l ECOBIN98,00 zł90,90 zł brutto73,90 zł netto

Mop do mycia dużych powierzchni

Mop płaski z bawełny 110 cm Dust Mop do dużych powierzchni108,95 zł90,68 zł brutto73,72 zł netto

Wózek do sprzątania z tworzywa sztucznego ABS z mopem kentucky

Wózek do sprzątania dwuwiadrowy 2x17L z mopem sznurkowym308,50 zł293,97 zł brutto239,00 zł netto

Wózek do sprzątania z mopem płaskim 50 cm

Zestaw do sprzątania z dwoma wiadrami 17L i mopem speedy 50cm379,25 zł356,07 zł brutto289,49 zł netto

Stalowa szczotka do WC - matowa

Szczotka do toalet Roxanne - mat23,04 zł21,48 zł brutto17,46 zł netto

Zestaw pojemników do toalet - stal nierdzewna szczotkowana

Zestaw pojemników do toalet - stal nierdzewna szczotkowana360,34 zł349,53 zł brutto284,17 zł netto

Płyn do higienicznej i chirurgicznej dezynfekcji rąk Medisept Velodes® Silk 250 ml

Płyn do dezynfekcji rąk w spreju Velodes® Silk 250 ml34,93 zł19,08 zł brutto17,67 zł netto

Kontakt

Potrzebujesz pomocy?

Kontakt

  • P.H.U Silver Bartłomiej Srebro
    Wola Łużańska 203
    38-322 Łużna
  • Napisz e-mail:sklep@esilver.com.pl
  • Zadzwoń508 146 278
    514 915 082
    18 354 37 67
  • Godziny pracyOd poniedziałku do piątku 7:00 - 17:00

Jak dbać o czystość w lokalu gastronomicznym?

Data dodania: 03-12-2019
Czystość w lokalu gastronomicznym jest ważna z kilku powodów. Mamy tutaj do czynienia z przechowywaniem oraz przygotowywaniem żywności. Tutaj też goście spożywają posiłki. Utrzymanie odpowiedniej czystości i higieny ma zatem wpływ zarówno na serwowane dania, jak i na komfort przebywania w lokalu.

Brudna podłoga czy stoliki, niedomyte sztućce i talerze, nieprzyjemny zapach w toalecie dla gości – takie zaniedbania sprawią, że nawet najlepsze menu nie zatrzyma klienta w lokalu. Każdemu zależy przecież na tym, by zjeść posiłek w komfortowych, a przy tym higienicznych warunkach.

Nieutrzymanie czystości w części, gdzie przygotowywane są posiłki, grozi znacznie poważniejszymi konsekwencjami niż utrata klientów – w wyniku kontroli sanepidu lokal może zostać po prostu zamknięty. Dlatego tak ważne jest, by wiedzieć, jak należy dbać o czystość w lokalu gastronomicznym i na co dzień tę wiedzę wykorzystywać w praktyce.

 

Odpowiednie środki czystości

Lokale gastronomiczne to miejsca o szczególnych wymaganiach. Mamy tutaj do czynienia ze szczególnym rodzajem zabrudzeń, jak i z żywnością. Dlatego przy wyborze produktów do czyszczenia należy kierować się ich przeznaczeniem. Przede wszystkim muszą to być środki dopuszczone do stosowania na powierzchniach mających kontakt z żywnością. Na szczęście, producenci chemii profesjonalnej oferują całe serie dedykowane tylko gastronomii.

Należy również pamiętać, że na przykład w restauracyjnej kuchni mamy do czynienia z silniejszymi zabrudzeniami (m.in. z tłuszczu) aniżeli w kuchni domowej. Dlatego nie warto stosować domowych metod czy też zwykłych płynów do czyszczenia. A do mycia naczyń należy wybierać środki, które nie tylko uporają się z silnymi zabrudzeniami, ale też posiadają silne właściwości sterylizujące.

Do sprzętów kuchennych należy wybrać preparaty odtłuszczające i odkażające, należy też pamiętać o odpowiednich środkach do mycia kuchenek, blatów, okapów, lodówek, piekarników, a także zmywarek. Nie można również zapominać o silnych detergentach do toalet, które są użytkowane przez wiele osób. Stąd tak trudne jest zachowanie odpowiedniej czystości i higieny. Warto nie tylko używać mocnych preparatów do sedesu i umywalki, ale też regularnie myć płytki i podłogi odkażającym płynem. Dla zwiększenia higieny warto też zainwestować w bezdotykowe dozowniki mydła oraz podajniki papieru.

 

Systematyczne sprzątanie

Nawet najlepsze preparaty niewiele pomogą, jeśli nie będziemy ich regularnie używać. Zabrudzenia w lokalu gastronomicznym trzeba usuwać na bieżąco. Systematyczne sprzątanie pozwoli uniknąć nie tylko utrwalenia się zabrudzeń, ale przede wszystkim rozwoju bakterii, grzybów czy też pleśni.

Najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest zatrudnienie profesjonalnej firmy sprzątającej, która odpowiednio zadba o utrzymanie czystości i higieny w lokalu. Warto również uczulić pracowników, by na co dzień pilnowali czystości – szczególnie jesienią i zimą, kiedy goście wnoszą do lokalu mnóstwo błota i innych zanieczyszczeń. Czasem konieczne jest mycie podłogi nawet kilka razy w ciągu dnia. Należy jednak bezwzględnie pamiętać, by w tym celu używać antypoślizgowego płynu do mycia podłóg, a w przypadku użycia zwykłego płynu dokładnie wytrzeć parkiet do sucha.

Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopgold.pl
Do działania sklepu konieczna jest włączona obsługa Javascript oraz Ciasteczek (cookies).