Data dodania: 03-12-2019
Wyświetleń: 500
Czystość w lokalu gastronomicznym jest ważna z kilku powodów. Mamy tutaj do czynienia z przechowywaniem oraz przygotowywaniem żywności. Tutaj też goście spożywają posiłki. Utrzymanie odpowiedniej czystości i higieny ma zatem wpływ zarówno na serwowane dania, jak i na komfort przebywania w lokalu.
Brudna podłoga czy stoliki, niedomyte sztućce i talerze, nieprzyjemny zapach w toalecie dla gości – takie zaniedbania sprawią, że nawet najlepsze menu nie zatrzyma klienta w lokalu. Każdemu zależy przecież na tym, by zjeść posiłek w komfortowych, a przy tym higienicznych warunkach.
Nieutrzymanie czystości w części, gdzie przygotowywane są posiłki, grozi znacznie poważniejszymi konsekwencjami niż utrata klientów – w wyniku kontroli sanepidu lokal może zostać po prostu zamknięty. Dlatego tak ważne jest, by wiedzieć, jak należy dbać o czystość w lokalu gastronomicznym i na co dzień tę wiedzę wykorzystywać w praktyce.
Odpowiednie środki czystości
Lokale gastronomiczne to miejsca o szczególnych wymaganiach. Mamy tutaj do czynienia ze szczególnym rodzajem zabrudzeń, jak i z żywnością. Dlatego przy wyborze produktów do czyszczenia należy kierować się ich przeznaczeniem. Przede wszystkim muszą to być środki dopuszczone do stosowania na powierzchniach mających kontakt z żywnością. Na szczęście, producenci chemii profesjonalnej oferują całe serie dedykowane tylko gastronomii.
Należy również pamiętać, że na przykład w restauracyjnej kuchni mamy do czynienia z silniejszymi zabrudzeniami (m.in. z tłuszczu) aniżeli w kuchni domowej. Dlatego nie warto stosować domowych metod czy też zwykłych płynów do czyszczenia. A do mycia naczyń należy wybierać środki, które nie tylko uporają się z silnymi zabrudzeniami, ale też posiadają silne właściwości sterylizujące.
Do sprzętów kuchennych należy wybrać preparaty odtłuszczające i odkażające, należy też pamiętać o odpowiednich środkach do mycia kuchenek, blatów, okapów, lodówek, piekarników, a także zmywarek. Nie można również zapominać o silnych detergentach do toalet, które są użytkowane przez wiele osób. Stąd tak trudne jest zachowanie odpowiedniej czystości i higieny. Warto nie tylko używać mocnych preparatów do sedesu i umywalki, ale też regularnie myć płytki i podłogi odkażającym płynem. Dla zwiększenia higieny warto też zainwestować w bezdotykowe dozowniki mydła oraz podajniki papieru.
Systematyczne sprzątanie
Nawet najlepsze preparaty niewiele pomogą, jeśli nie będziemy ich regularnie używać. Zabrudzenia w lokalu gastronomicznym trzeba usuwać na bieżąco. Systematyczne sprzątanie pozwoli uniknąć nie tylko utrwalenia się zabrudzeń, ale przede wszystkim rozwoju bakterii, grzybów czy też pleśni.
Najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest zatrudnienie profesjonalnej firmy sprzątającej, która odpowiednio zadba o utrzymanie czystości i higieny w lokalu. Warto również uczulić pracowników, by na co dzień pilnowali czystości – szczególnie jesienią i zimą, kiedy goście wnoszą do lokalu mnóstwo błota i innych zanieczyszczeń. Czasem konieczne jest mycie podłogi nawet kilka razy w ciągu dnia. Należy jednak bezwzględnie pamiętać, by w tym celu używać antypoślizgowego płynu do mycia podłóg, a w przypadku użycia zwykłego płynu dokładnie wytrzeć parkiet do sucha.