zamówienia na maila
sklep@esilver.com.pl

zamówienia telefoniczne
(18) 354 37 67 / 508 146 278

zamów telefonicznie: (18) 354 37 67 / 508 146 278
zamów na maila: sklep@esilver.com.pl

https://esilver.com.pl/ » Blog » Legionella: zmniejszanie ryzyka zakażenia w łazienkach


Kategorie

Filtrowanie

Super Crystal 10 l Dolphin płyn na bazie alkoholu

Środek myjący na bazie alkoholu Super Crystal 10 l129,64 zł93,75 zł brutto76,22 zł netto

Silny środek do czyszczenia WC CM PRO 10 l

Silny środek do czyszczenia WC CM PRO 10 l Royal260,61 zł172,45 zł brutto140,20 zł netto

Zestaw łazienkowy z uchwytem na papier toaletowy i szczotką WC

Stojak do WC na szczotkę i papier112,46 zł80,01 zł brutto65,05 zł netto

Kosz na śmieci łazienkowy 3 L stal nierdzewna satynowa

Kosz na śmieci 3 litry stal nierdzewna matowa44,62 zł36,92 zł brutto30,02 zł netto

Kosz na śmieci łazienkowy 5 L stal nierdzewna satyna

Łazienkowy Kosz na śmieci 5 litrów stal nierdzewna satyna51,43 zł48,34 zł brutto39,30 zł netto

Kosz ze stali nierdzewnej malowany na czarno 12l

Czarny kosz na śmieci 12l stal nierdzewna100,00 zł96,65 zł brutto78,58 zł netto

Metalowy kosz na śmieci 12l  stal szlachetna biała

Biały kosz na śmieci 12l stal nierdzewna100,00 zł96,65 zł brutto78,58 zł netto

Szampon do mycia samochodów

Royal Shampoo preparat do mycia samochodów 10L 87,40 zł67,12 zł brutto54,57 zł netto

Kontakt



Potrzebujesz pomocy?

Kontakt

Legionella: zmniejszanie ryzyka zakażenia w łazienkach

Data dodania: 02-10-2023 Wyświetleń: 113

Co to jest Legionella?

 
Legionella to bakteria powszechnie występująca w wodzie, która może prowadzić do choroby legionistów – infekcji płuc podobnej do zapalenia płuc, która może być śmiertelna. Bakterie Legionella rozmnażają się w temperaturach od 20°C do 45°C, gdy dostępne są składniki odżywcze. Bakterie pozostają w stanie uśpienia poniżej 20°C i nie przeżywają temperatur powyżej 60°C.
 

Choroba legionistów: legioneloza

 
Bakterie Legionella mogą powodować chorobę legionistów i zakażają się poprzez wdychanie unoszących się w powietrzu kropelek wody i oparów zawierających bakterie. Może to pochodzić z takich rzeczy, jak wyloty ciepłej i zimnej wody, takie jak prysznice i krany z natryskiem, wanny do hydroterapii i wanny z hydromasażem, a nawet niektóre urządzenia klimatyzacyjne. Na chorobę legionistów może zachorować każdy, ale osoby starsze, palacze, osoby z problemami układu oddechowego, chorobami nerek i nowotworami są bardziej zagrożone. Nie jest to jednak choroba zakaźna i nie można jej przenosić z osoby na osobę.
 

Wymagania BHP

 
W trosce o zdrowie i bezpieczeństwo placówki opieki zdrowotnej i edukacyjne muszą posiadać kontrole w zakresie gospodarki wodnej. Wskazane jest również wprowadzenie kontroli w przypadku przedsiębiorstw takich jak biura. 
 

Magazynowanie wody i kontrola temperatury

 
Jednym z najlepszych sposobów kontrolowania ryzyka zakażenia Legionellą jest sprawdzanie i utrzymywanie temperatury w zbiornikach i wylotach wody. Podgrzewacze zasobnikowe ciepłej wody powinny przechowywać wodę o temperaturze 60°C lub wyższej. Jednakże gorąca woda powinna być rozprowadzana o temperaturze 50°C lub wyższej. Jeżeli istnieje ryzyko poparzenia, termostatyczne zawory mieszające należy montować jak najbliżej wylotu wody.

Całą zimną wodę należy przechowywać i rozprowadzać w temperaturze 20°C lub niższej. Wyloty „Sentinel” to najbliższe i najdalsze wyloty magazynu wody i należy je sprawdzać pod kątem temperatury raz w miesiącu, aby upewnić się, że rozprowadzają wodę o właściwej temperaturze. Jeśli posiadasz zasobnik ciepłej wody, należy go również sprawdzać co miesiąc, natomiast zbiorniki wody zimnej należy sprawdzać tylko co sześć miesięcy. Poniżej znajduje się prosta lista kontrolna, która może służyć jako przewodnik i opisuje, jakie kontrole należy przeprowadzać i jak często.
 
  • Cotygodniowe kontrole Rzadko używane gniazdka – raz w tygodniu lub rzadziej – należy przepłukać. Obejmuje to krany, prysznice i węże.
  • Kontrole miesięczne Należy sprawdzić gniazdka „strażnikowe” i zarejestrować temperaturę. Zanotuj temperaturę ciepłej wody po jednej minucie pracy i zapisz temperaturę zimnej wody po dwóch minutach pracy. Należy sprawdzić także zbiornik ciepłej wody lub podgrzewacz wody i zarejestrować jego temperaturę.
  • Kontrole kwartalne Wszystkie głowice prysznicowe i węże należy zdemontować, oczyścić i odkamienić. Należy to odnotować.
  • Półroczne kontrole Należy sprawdzić i zapisać temperaturę zbiornika zimnej wody, a także sprawdzić ją pod kątem zanieczyszczeń lub korozji.
  • Coroczne kontrole Co najmniej raz w roku należy sprawdzić wszystkie wyloty wody pod kątem temperatury dystrybucji, a także sprawdzić pod kątem korozji i zużycia. W niektórych zakładach może być wymagane przesłanie i zbadanie próbki drenu. 
 

Dodatkowe środki bezpieczeństwa

 
Aby jeszcze bardziej zmniejszyć ryzyko Legionelli, możesz wyposażyć zbiorniki na wodę w bezpieczne pokrywy i moskitiery. Utrzymuj rurociągi tak proste i proste, jak to możliwe, i usuń wszelkie „martwe odnogi” z systemu – te fragmenty rurociągów, które mają ślepe zaułki. Warto również sprawdzić i upewnić się, że rurociąg, jeśli to konieczne, jest dobrze zaizolowany.

(c)2021 P.H.U Silver Bartłomiej Srebro - Sklep internetowy esilver.com.pl - Urządzenia higieniczne (suszarki do rąk; dozowniki do mydła) oraz profesjonalne środki czystości i sprzęt do sprzątania (wózki serwisowe; wózki na odpady).Zakaz kopiowania i powielania treści. Strona korzysta z plików cookies. Nasz cennik zawiera produkty takich marek jak Kastell, Faneco, Clean Pro, Tork, Linea Trade, Merida, Eka plast, Dolphin, Royal Impeco, TTS (w ofercie posiadamy również odpowiednie zamienniki). Zapraszamy do kontaktu telefonicznego: 508146278, 514915082, (018)3543767 lub mailowego: sklep@esilver.com.pl Zamówione produkty dostarczymy w każde miejsce w Polsce: Warszawa, Kraków, Bydgoszcz, Lublin, Poznań, Łódź, Katowice, Gdańsk, Szczecin a także w pozostałe miasta gdzie potrzebne jest wyposażenie toaletowe i utrzymanie higieny.
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl

Do działania sklepu konieczna jest włączona obsługa Javascript oraz Ciasteczek (cookies).