Data dodania: 02-10-2023
Wyświetleń: 235
Co to jest Legionella?
Legionella to bakteria powszechnie występująca w wodzie, która może prowadzić do choroby legionistów – infekcji płuc podobnej do zapalenia płuc, która może być śmiertelna. Bakterie Legionella rozmnażają się w temperaturach od 20°C do 45°C, gdy dostępne są składniki odżywcze. Bakterie pozostają w stanie uśpienia poniżej 20°C i nie przeżywają temperatur powyżej 60°C.
Choroba legionistów: legioneloza
Bakterie Legionella mogą powodować chorobę legionistów i zakażają się poprzez wdychanie unoszących się w powietrzu kropelek wody i oparów zawierających bakterie. Może to pochodzić z takich rzeczy, jak wyloty ciepłej i zimnej wody, takie jak prysznice i krany z natryskiem, wanny do hydroterapii i wanny z hydromasażem, a nawet niektóre urządzenia klimatyzacyjne. Na chorobę legionistów może zachorować każdy, ale osoby starsze, palacze, osoby z problemami układu oddechowego, chorobami nerek i nowotworami są bardziej zagrożone. Nie jest to jednak choroba zakaźna i nie można jej przenosić z osoby na osobę.
Wymagania BHP
W trosce o zdrowie i bezpieczeństwo placówki opieki zdrowotnej i edukacyjne muszą posiadać kontrole w zakresie gospodarki wodnej. Wskazane jest również wprowadzenie kontroli w przypadku przedsiębiorstw takich jak biura.
Magazynowanie wody i kontrola temperatury
Jednym z najlepszych sposobów kontrolowania ryzyka zakażenia Legionellą jest sprawdzanie i utrzymywanie temperatury w zbiornikach i wylotach wody. Podgrzewacze zasobnikowe ciepłej wody powinny przechowywać wodę o temperaturze 60°C lub wyższej. Jednakże gorąca woda powinna być rozprowadzana o temperaturze 50°C lub wyższej. Jeżeli istnieje ryzyko poparzenia, termostatyczne zawory mieszające należy montować jak najbliżej wylotu wody.
Całą zimną wodę należy przechowywać i rozprowadzać w temperaturze 20°C lub niższej. Wyloty „Sentinel” to najbliższe i najdalsze wyloty magazynu wody i należy je sprawdzać pod kątem temperatury raz w miesiącu, aby upewnić się, że rozprowadzają wodę o właściwej temperaturze. Jeśli posiadasz zasobnik ciepłej wody, należy go również sprawdzać co miesiąc, natomiast zbiorniki wody zimnej należy sprawdzać tylko co sześć miesięcy. Poniżej znajduje się prosta lista kontrolna, która może służyć jako przewodnik i opisuje, jakie kontrole należy przeprowadzać i jak często.
- Cotygodniowe kontrole Rzadko używane gniazdka – raz w tygodniu lub rzadziej – należy przepłukać. Obejmuje to krany, prysznice i węże.
- Kontrole miesięczne Należy sprawdzić gniazdka „strażnikowe” i zarejestrować temperaturę. Zanotuj temperaturę ciepłej wody po jednej minucie pracy i zapisz temperaturę zimnej wody po dwóch minutach pracy. Należy sprawdzić także zbiornik ciepłej wody lub podgrzewacz wody i zarejestrować jego temperaturę.
- Kontrole kwartalne Wszystkie głowice prysznicowe i węże należy zdemontować, oczyścić i odkamienić. Należy to odnotować.
- Półroczne kontrole Należy sprawdzić i zapisać temperaturę zbiornika zimnej wody, a także sprawdzić ją pod kątem zanieczyszczeń lub korozji.
- Coroczne kontrole Co najmniej raz w roku należy sprawdzić wszystkie wyloty wody pod kątem temperatury dystrybucji, a także sprawdzić pod kątem korozji i zużycia. W niektórych zakładach może być wymagane przesłanie i zbadanie próbki drenu.
Dodatkowe środki bezpieczeństwa
Aby jeszcze bardziej zmniejszyć ryzyko Legionelli, możesz wyposażyć zbiorniki na wodę w bezpieczne pokrywy i moskitiery. Utrzymuj rurociągi tak proste i proste, jak to możliwe, i usuń wszelkie „martwe odnogi” z systemu – te fragmenty rurociągów, które mają ślepe zaułki. Warto również sprawdzić i upewnić się, że rurociąg, jeśli to konieczne, jest dobrze zaizolowany.